Post kali ni nok kabo sket pasal menu sihat time gi bekwoh.
Kat Terengganu ataupun Kelantan, menu kendurinya sedikit berbeza dengan tempat-tempat lain.
Yang paling ketara adalah, GULAI nya!
Jadi dekat sini ada sedikit tips dalam pemilihan makanan ketika kenduri dekat area-area pantai timur.
1) NASI
- Cuba amalkan nasi minyak separuh, nasi putih separuh. (dalam nisbah 1 senduk nasi minyak, 1 senduk nasi putih)
2) LAUK GULAI
- Ambil daging maksimum dalam saiz 1 cawan.
- Gaul lauk terlebih dahulu utk mengelakkan ambil lebih minyak kat permukaan atas.
- Jangan ambil bahagian daging yang berlemak.
3) SAYUR
- Ambil seberapa banyak yang boleh, kebanyakannya sayur yang dihidangkan ialah labu air atau kerabu. (ambil minimum dalam 2 potong, elakkan kuah.. banjir dok dap)
4) PENYEDAP RASA
- Sambal belacan / Budu / Tempoyak ambil dalam 1 sudu teh.
Ok senang, ni contohnye :
MENU KENDURI PANTAI TIMUR : Nasi - 1 senduk nasi minyak, 1 senduk nasi putih. Daging Gulai - 1/2 cawan Kerabu Perut - 1/2 cawan Labu Air - 2 potong Sambal - 1 sudu teh |
Untuk hidangan lengkap, sekali dengan manisan dan air,
ambil manisan dalam kuantiti yang sedikit, dan lupakan air sirap.. Gantikan air sirap (air manis) anda dengan air suam. Ni pun kalau rase nak ambil manisan atau kuih-muih.
Jadi sekarang, PILIH! Nak "Air Manis" atau "Kuih"?
"makang bia hok sedak, tapi kesihatang nok kene jage gok"
No comments:
Post a Comment