Saturday, December 14, 2013

TD22 : Menu Malaysia 2.0

MENU MALAYSIA : ROTI CANAI / TEH TARIK

Nama : Roti Canai
Nama Pasangan : Teh Tarik
Bangsa Makanan : India.
Waktu Makan : Sarapan, Makan Malam.
Jenis : Makanan ringan, tapi padat tenaga. (Energy-dense food)
Komposisi : Karbohidrat, Lemak, Protein.
Kelebihan : Makanan kegemaran Malaysia, terkenal, sedap.
Kelemahan : Tiada serat dan berlemak.
Jumlah Kalori : 301 kcal sekeping. (Sumber : JKMM)

Roti canai, antara makanan paling simple untuk dimakan pada waktu pagi.
Selain dibuat sarapan, roti canai juga menjadi pilihan terbaik untuk dibuat supper bagi yang suka melepak2 dekat kedai mamak.
Nampak simple, tapi kandungannya takdelah simple pun. Banyak je nutrien2 yang tinggi kalori dalam tu, lagi-lagi lemak.. Mana tak nya, diuli dengan marjerin dan minyak sapi, lepas tu dicanai pun dok renjis-renjis lagi minyak tu.. lepas tu, dimasak pulak dengan minyak. Triple minyak detected!!

Pilihan Admin :
1 keping Roti Canai
1 piring kuah kari bersambal
1 gelas Teh Panas (tidak dikacau)
TIPS dan SARANAN :
1. Makan set makanan "roti canai + teh tarik" ni paling maksima 2 kali seminggu.
2. Mintak kuah diasingkan, jangan cuba-cuba nak order roti banjir dengan kuah pulak, nanti roti lemas, awak berlemak pulak.
3. Roti mentega atau roti BOM? Oh tidak.. Lupakanlah kalau anda betul2 nak berdiet k. Dah berminyak nak tambah lemak lagi.. hmmm..
4. Tukar air teh tarik kepada teh panas dan jangan kacau pulak susu pekat manis (krimer manis) kat bawah tu.
5. Nak jugak teh tarik? Fine, mintak kurang manis k.
6. Nak makanan yang seumpama dengan roti canai, tapi tegar nak diet, pilihlah Capati atau Tosai dimana kalorinya lebih sedikit dari Roti Canai.
7. Untuk supper, anda yang betul2 nak diet tak digalakkan untuk makan Set Menu Malaysia ni. Pilih makanan lain k? Air barli ke.. lebih menyihatkan.

"Kadang-kadang kita perlu berkorban dan menjadi lebih bijak untuk kekal sihat"

1 comment: