Sunday, December 1, 2013

TD18 : Menu Malaysia 1.0

MENU MALAYSIA : NASI LEMAK

Nama : Nasi Lemak.
Bangsa Makanan : Melayu.
Waktu Makan : Sarapan.
Jenis : Makanan berat.
Komposisi : Karbohidrat, Lemak, Protein.
Kelebihan : Makanan kebangsaan Malaysia, terkenal, sedap.
Kelemahan : Tiada serat dan berlemak.
Jumlah Kalori : 389 kcal sepinggan. (Sumber : JKMM)

**JKMM Jadual Komposisi Makanan Malaysia

Rakyat Malaysia mana yang tak makan Nasi Lemak kan?
Nasi Lemak ni sering menjadi isu sebab namanya sendiri yang dah membangkitkan isu iaitu perkataan "Lemak", dan juga isunya sebagai makanan kebangsaan Malaysia yang menjadi simbol kepada negara kita ni.
Salah ke makan Nasi Lemak? Kalau ikutkan admin, tidaklah jawapannya.
Macam mana nak jadikan Nasi Lemak ini lebih menyihatkan? Ada 2 cara, yang pertama dari segi kawalan, yang kedua dari segi ubahsuai.

1) Dari Segi Kawalan

Nasi Lemak Sihat (Kawalan)
1. Ambil nasi maksimum 2 senduk.
2. Pilih telur rebus separuh.
3. Ikan bilis dan kacang goreng ambil satu sudu makan shj.
4. Ambil timun (minimum 2 potong)
5. Elakkan mengambil sambal sekali dengan lapisan minyak.

2) Dari Segi Ubahsuai.
- Gantikan santan dengan susu cair atau campurkan kedua-dua sekali (nisbah air:susu cair:santan ialah 3:2:1)
- Panggang kacang tanah lebih baik berbanding goreng (atau sangaikan saje, goreng tanpa minyak)
- Tambahkan menu tambahan seperti kangkung rebus sebagai lauk.
- Tumis sambal dengan kuaniti minyak yang sedikit, lebihkan air dari minyak.
- Makan telur rebus dan potong empat telur tersebut.

"nenek moyang kita telah menciptakan satu makanan yang istimewa buat kita,
kita hanya perlu menjaga warisannya, dan juga berfikir untuk terus menjadi sihat"

No comments:

Post a Comment