Tuesday, December 24, 2013

TD24 : Menu Malaysia 3.0

MENU MALAYSIA : SATE AYAM

Nama : Sate
Bangsa Makanan : Melayu.
Waktu Makan : Makan Malam
Jenis : Makanan Majlis2 Khas / Sampingan
Komposisi : Lemak dan Protein.
Kelebihan : Istimewa untuk majlis perayaan atau mana2 majlis keramaian.
Kelemahan : Tiada serat, berlemak dan mudah hangus.
Jumlah Kalori : 170 kcal / 5 cucuk (Sumber : JKMM)

Makan sate tiap-tiap hari, umpama hari-hari, Hari Raya! 
Selalunya nak jumpa sate ni mase hari raya je.. tak pun kalau ada juadah ni kat mana-mana majlis mesti orang akan rebut benda ni dulu.
Istimewa katanya..

Jadi kat sini adalah sedikit tips atau cara nak memakan makanan istimewa ni secara bijak.
Memang la benda ni sah-sah berlemak walaupun dipanggang, tapi kita mesti lah nak makan jugak walaupun tengah berdiet kan. Jadi sekarang admin nak bagitau apa yang korang boleh buat ketika nak ambil sate ni.

Saranan untuk makan sate : 5 CUCUK 
(Ok, kat gamba ade 4 je kan.. sorilah, admin termakan 1 cucuk sebelum amek gmbar ni)

- Kalau sate tu ade pilihan yang pelbagai, pilih yang takde lemak kat tengah2 tu.. (ok fine sedap kan?), ambil 1 cucuk je boleh?
- Ambil kuah kacang ikut kuantiti sate, jangan main curah je. (ikut gambar contoh di atas, Kuah = 2 tbsp)
- Makan sekali dengan timun dan bawang dalam kuantiti 1 cawan.
- Pilih sate yang paling kurang ada hangus. (Hangus2 tu bukan sebab tak sedap, tapi tidak menyihatkan)
- Kalau sate tu dilonggokkan, ambil yang atas-atas, jangan amek yang kat bawah-bawah.. banyak minyak turun dan kumpul kat bawah.
- Ingat, 5 cucuk sate ayam menyumbangkan 170kcal. (Sate daging tak pasti pulak)
- Nasi Impit? Tengok berapa banyak makanan jenis karbohidrat yang korang dah ambil masa tu. Kalau makan sate semata, ambillah dalam satu kiub kecil (4 potong kiub)

"kira cucuk sate bersamaan dengan kira kalori dan menjimatkan wang"

No comments:

Post a Comment