Thursday, November 28, 2013

TD17 : Kenduri Sihat (Pantai Timur)

Hok Aloh!
Post kali ni nok kabo sket pasal menu sihat time gi bekwoh. 
Kat Terengganu ataupun Kelantan, menu kendurinya sedikit berbeza dengan tempat-tempat lain.
Yang paling ketara adalah, GULAI nya!

Jadi dekat sini ada sedikit tips dalam pemilihan makanan ketika kenduri dekat area-area pantai timur.

1) NASI
- Cuba amalkan nasi minyak separuh, nasi putih separuh. (dalam nisbah 1 senduk nasi minyak, 1 senduk nasi putih)

2) LAUK GULAI
- Ambil daging maksimum dalam saiz 1 cawan.
- Gaul lauk terlebih dahulu utk mengelakkan ambil lebih minyak kat permukaan atas.
- Jangan ambil bahagian daging yang berlemak.

3) SAYUR
- Ambil seberapa banyak yang boleh, kebanyakannya sayur yang dihidangkan ialah labu air atau kerabu. (ambil minimum dalam 2 potong, elakkan kuah.. banjir dok dap)

4) PENYEDAP RASA
- Sambal belacan / Budu / Tempoyak ambil dalam 1 sudu teh.

Ok senang, ni contohnye :

MENU KENDURI PANTAI TIMUR :
Nasi - 1 senduk nasi minyak, 1 senduk nasi putih.
Daging Gulai - 1/2 cawan
Kerabu Perut - 1/2 cawan
Labu Air - 2 potong
Sambal - 1 sudu teh
Untuk hidangan lengkap, sekali dengan manisan dan air,
ambil manisan dalam kuantiti yang sedikit, dan lupakan air sirap.. Gantikan air sirap (air manis) anda dengan air suam. Ni pun kalau rase nak ambil manisan atau kuih-muih.
Jadi sekarang, PILIH! Nak "Air Manis" atau "Kuih"

Ini hidangan tadi dengan satu menu side dish,
diantara AIR MANIS atau KUIH MANIS.
Admin suka makan kuih manis tradisional, jadi admin tak ambil air manis.
Kalau ambil air manis, kuih tu kurangkan kuantiti atau ngidam je lah k. hehe
"makang bia hok sedak, tapi kesihatang nok kene jage gok"

No comments:

Post a Comment