Friday, November 15, 2013

TD10 : Menu seimbang khas buat Vegetarian

Ada satu tips kalau nak mengurangkan berat badan ni,
Makan je apa yang anda suka, dengan syarat, kawal kalori, kawal gula, kawal lemak dan kawal waktu makan.
Bagaimana nak kawal semua benda tu? Ambil je dengan kuantiti yang sedikit atau sederhana.

Kadangkala kita perlu menjadi seperti golongan2 vegetarian bagi mengurangkan pengambilan daging atau ayam yang mempunyai kandungan lemak dan kolestrol yang lebih tinggi.
Apa yang admin buat, tukarkan semua daging2 tu kepada kekacang seperti kuah dhal, tempeh, tauhu, tofu dan sebagainya. Kumpulan kekacang ni mempunyai kadar protein yang sama banyak seperti ayam dan daging, malah ada yang lebih tinggi proteinnya. Apa yang lebih menyihatkan, makanan tersebut merupakan sumber protein yang berasaskan tumbuhan (tiada kolestrol didalam tumbuhan).

Ni contoh makan tengahari yang admin ambil dulu.
KARBOHIDRAT : Nasi putih - 2 senduk (1 cawan) 
PROTEIN : Tempeh goreng - 1 keping dipotong
SERAT / VITAMIN / MINERAL : Sayur campur - 1 cawan
 LEMAK : Kuah rendang - 2 sudu makan
Kuah sup - 1 sudu makan

Haaa, seimbang tak? Semua jenis nutrien ada dalam satu pinggan lengkap.
Kalau nak kurangkan berat badan, kuantiti nasi perlu diambil lebih sedikit (1/2 cawan), kalau nak naikkan berat badan, tambahkan kuantiti nasi dan juga ambil lagi satu jenis protein lain (tauhu digalakkan). Untuk sayur, ambillah seberapa banyak mana pun kerana ia tidak terlalu menyumbangkan kepada kalori, tetapi pastikan bukan sayur yang digoreng.
Selamat Mencuba!

"pemakanan yang sihat ialah pemakanan yang seimbang"

No comments:

Post a Comment