Wednesday, November 13, 2013

TD6 : Kisah sebenar "Sajian"

Pernah tengok Piramid Makanan Malaysia?

Dekat piramid tu, dia ada tulis perkataan "SAJIAN" atau dalam bahasa omputihnye, "SERVING".
Suka-suka je kan suruh makan sajian banyak tu, banyak ni, tapi.. anda faham ke apa yang dimaksudkan dengan sajian? Kalau dia cakap dalam unit gram (g), ada masa ke nak pegi amek penimbang dan timbang makanan tu? Mestilah tak kan?

Ok, dekat sini ada sedikit tips macam mana nak tahu bilangan sajian, supaya korang tahu nak anggar berapa sajian makanan yang korang kena makan dalam sehari untuk pemakanan yang seimbang.

SAJIAN MAKANAN
------------------------------------------------------------------------------
a) Makanan Jenis KARBOHIDRAT :

1 Sajian = 15g Karbohidrat bersamaan dengan :

1/2 cawan - Nasi, Mi kuning, Kuey Teow, Bihun, Spaghetti, Makaroni, Tang hoon, Oat (dah masak), Kentang putar, Ubi kayu / Keledek / Keladi (dipotong dadu), Jagung.
1 keping - Roti, Idli, Putu Mayam, Roti tanpa jem.
1/2 keping - Bun (roti burger), Tosai, Capati, Roti pita, Sukun.
1 cawan - Bubur nasi, Labu (dipotong dadu).
3 keping - Biskut lemak (cream cracker)
6 keping - Biskut kosong
3 sudu makan - Tepung gandum
------------------------------------------------------------------------------
b) Makanan Jenis PROTEIN :

1 Sajian = 7g Protein bersamaan dengan :

1/2 bahagian - Ayam (peha tanpa kulit), Ikan kembung, Ikan selar
1 bahagian (40g), anggaran 1 saiz kotak mancis - Semua jenis danging, tempeh.
1/4 cawan - Isi udang, Isi ketam, Isi udang galah.
1 saiz medium - Sotong, Telur.
2 keping - Keju
1/2 keping - Tauhu
------------------------------------------------------------------------------
c) Makanan BUAH-BUAHAN :

1 Sajian = 15g Karbohidrat (Gula dari Buah) bersamaan dengan :

1 saiz medium - Oren, Epal, Belimbing, Pear, Pic, Ciku, Kiwi.
1 potong (slice) - Tembikai, Betik, Nanas, Durian Belanda.
2 saiz kecil - Manggis, Plum, Kurma.
1/2 buah - Mangga, Jambu batu.
4 biji - Cempedak, Nangka.
5 biji - Laici, Rambutan.
8 biji - Duku langsat, jambu air, Langsat, Longan, Anggur.
2 ulas - Durian.
------------------------------------------------------------------------------
d) Makanan Jenis LEMAK :

1 Sajian = 5g Lemak bersamaan dengan :

1 sudu teh - Butter, Marjerin, Mayonis, Shortening (lemak haiwan).
1 sudu makan - Krim, Krim keju, Dressing salad.
2 sudu makan - Parut kelapa, Santan, Krimer.
2 sudu teh - Peanut butter.
6 biji - Kacang gajus, Kacang badam.

Jadi, itulah asasnya. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh lah rujuk dengan dietitian atau mana-mana pakar pemakanan. Untuk memudahkan anda menganggarkan saiz sajian makanan anda, boleh jugak guna anggaran seperti gambar kat bawah ni. Selamat Mencuba!

Tips mudah untuk anggar saiz 1 SAJIAN :
Sayur-sayuran = Tadahan 2 tangan
Karbohidrat = Segenggam tangan
Protein = Telapak tangan
Buah-buahan = Segenggam tangan
Lemak = Ibu jari
"dah tahu rahsia sajian, mohon elakkan melantak,
kini Piramid Makanan Malaysia menjadi lebih bermakna"

No comments:

Post a Comment