Tuesday, November 19, 2013

TD11 : Buffet Bijak

Tidak dinafikan, kalau kita hadiri mana-mana majlis yang menghidangkan makanan buffet, mesti kita rasa nak cuba semua kan? Lagi-lagi kalau buffet yang kita bayar kat hotel ikot kepala kan.

Tak salah jugak sebenarnya kalau kita nak makan terlebih sekali-sekala. 
Sekali-sekala tu ada la dalam "sekali dua minggu" atau "sekali sebulan".

Apa yang kita perlu tahu pasal makan secara buffet ni ialah :
  1. Makanan yang dihidangkan lengkap, dari segi pembuka selera, hidangan utama, pencuci mulut dan air.
  2. Makanan yang disediakan sangat banyak.
  3. Setiap kumpulan makanan yang dihidangkan mesti sekurang-kurangnya 5 hidangan yang berbeza. (Cth, untuk kumpulan karbohidrat, akan ada nasi tomato, nasi goreng, spaghetti, bubur, mashed potato dll dalam satu masa serentak)
  4. Jenis masakan mesti berbeza, ada yang panggang, ada yang rebus, ada yang goreng, ada yang bakar dan lain2.
  5. Jenis makanan mengikut section, ade makanan melayu, western, chinese, indian, pastry, dessert dll.
  6. Air kalau boleh ada dalam 3-4 jenis dan lebih, siap ada minuman panas, minuman sejuk, jeli dan sebagainya.
  7. Boleh tambah bila-bila masa mengikut keperluan nafsu masing-masing.
Sekarang kita dah tahu apa permainan makanan buffet ni. Memang best, lagi2 untuk Food-Lover!
Nak jadi pemakan buffet yang bijak, mudah je.
JAGA SAIZ KUANTITI atau PORSI makanan yang anda ambil.

Ni contoh pengambilan makanan buffet dari admin :
(since admin ni pun jenis yang nak cuba segala benda pulak)

Nasi Putih : 2 senduk
Fish Sweet & Sour : 2 keping
Ayam Rendang : 1 bahagian kecil (tanpa kulit)
Kobis Goreng : 1 cawan
Kerabu Pucuk Paku : 1/2 cawan
Daging Dendeng : 1/2 saiz kotak mancis
Ni contoh untuk hidangan utama kat buffet tu,
Ada sedikit ketamakan terhadap Protein di situ, tapi pastikan saiz hidangan dia sedikit.

TIPS-TIPS :
- Kalau nak makan benda lain macam spaghetti ke, bihun ke, bubur ke, pastikan nasi ni ambil lebih sedikit (1 senduk digalakkan)
- Jangan minum sepanjang anda makan. Makan dulu, air minum last2.
- Lebihkan sayur-sayuran kerana sedikit sebanyak ia akan mengenyangkan anda.
- Makan perlahan-lahan, jangan melantak.
- Rehat dalam 5 minit sebelum makan benda yang lain.
- Kalau ambil nasi, kurangkan pengambilan kuah yang berlemak seperti kari, rendang dan masak lemak.
- Hadkan pengambilan pencuci mulut yang manis.
- Kalau ada kambing golek, makan lebih bahagian daging, bukan bahagian lemak.
- Mengidam air manis? Ambil air manis 1/2 gelas, selebihnya tuang air kosong.
- Jangan tamak!

"keep calm and enjoy your food wisely"

No comments:

Post a Comment